Windows

Windows Server İşletim Sistemi

Özellikle kurumsal alanda iş yapan kullanıcılar Windows Server işletim sisteminin bireysel amaçlı işletim sisteminden ne farkları olduğunu merak edebiliyor.

Microsoft, 1975 yılından bu yana piyasada yer buluyor. 1985 yılından bu yana ise Windows işletim sistemi geliştiriyor. Firma, yaptığı çalışmalar ile ön planda olmaya çalışırken Windows konusunda oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda günümüzün en çok kullanılan masaüstü işletim sistemi Windows 10 olarak yer alsa da Windows 11, yavaş yavaş yükselmeye devam ediyor. Buna rağmen Windows 10’un piyasadaki liderliğini kolay kolay bırakmayacağı görülüyor. Peki sunucular için kullanılan Server işletim sistemleri hangi özellikleri barındırıyor?

Windows Server Nedir?

Microsoft tarafından geliştirilen Server işletim sistemi, ilk olarak 24 Nisan 2003 yılında Windows Server 2003 ismiyle müşterilerini karşıladı. Bu işletim sisteminin amacı, sunucu yöneten firmaların ve kullanıcıların daha iyi hizmet vermelerine imkan tanımaktı. 2003 yılından sonra Windows Server 2008 ve Windows Server 2012 gibi sürümlere de olanak tanıyan şirketin en güncel sürümü Windows Server 2022 olarak 2021 yılında yayınlandı.

Windows Server işletim sistemiyle ilgili bilinmesi gereken bir diğer şey fiyatı olmakta. Kullanıcılar, işletim sistemi için lisans alırken ne kadarlık bir fiyat etiketi ile karşılaşacağı konusunu araştırabilir. Veri merkezleri için Datacenter sürümü 6.155 dolar olurken Standard sürümü 1.069 dolar, Essentials sürümü ise 501 dolar olarak belirtiliyor. Datacenter ve Standard sürümünün 16 çekirdekli işlemcilere sahip makineler için olduğunu dile getirelim.

Windows Server Yazılımının Özellikleri

Windows’un geliştirmiş olduğu sunucu yazılımı karşımıza pek çok özellik ile çıkıyor. Bu yazılımlar, sunucular için geliştirildiği için bu alanda bazı özel ayrıcalıklara sahip. Bu avantajlardan birisi kaynak tüketimi olmakta. Sunucu yazılımlarında kaynakların verimli kullanılması önemli bir yer tutuyor. Bundan dolayı Server işletim sistemleri, oldukça az kaynak tüketerek sunucuların daha iyi performans vermesinde etkili oluyor. Aslına bakarsak işletim sistemi, bu özelliği ile de pek çok kişiyi memnun etmeyi başarıyor

Windows Server

.

Bu işletim sisteminin daha pek çok önemli özelliği mevcut. Bunlardan birisi de işletim sistemi açıldığında sunucu panelini gösteriyor olması. Bu sayede hemen işlem yapılmaya başlanabiliyor. Bazı kullanıcılar sunucu panelini kullanmak yerine farklı bir sunucu yazılımı tercih edebilir. Bu doğrultuda başlangıçta açılan yazılımın başlangıçta açılması devre dışı bırakılabilir ve farklı yazılımlar ayarlanabilir.

Windows Server işletim sisteminin sunduğu bir diğer özellik özel bir güncelleme ekranına sahip oluşu. Sunucu işletim sistemleri için farklı bir güncelleme hizmetine sahip olan bu yazılım, sunuculara özel geliştirilen güncellemelerin buradan çekilebilmesine olanak tanıyor. İlk olarak 2005 yılında geliştirilen bu sistem, günümüzde halen kullanılıyor. Özetle sunuculara özel güncellemeler için bu sistem bulunmakta.

Sunucu işletim sisteminin önemli özelliklerinden birisi olan sunucu panelinden de bahsetmek gerekiyor. Aslına bakarsak bireysel amaçlı kullanılan Windows işletim sistemlerinde de bazı özellikler aktif edilerek bu panele ulaşılabiliyor fakat panelin temel odak noktası sunucular olmakta. Windows Server işletim sistemi için pek çok imkana yer tanıyan bu panelde uzak masaüstü erişimi, ASP.NET için sunucu yönetimi, sertifika işlemleri, alan adı işlemleri, DHCP sunucu, DNS sunucu, depolama hizmeti, yazıcı servisi ve bunun gibi birçok şey bulunmakta. Sunucu açmanın kolay yolu olan sunucu panelinden işletim sistemi üzerinde bedava olarak yararlanılabiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
gaziantep escort