Windows

Windows Phone Nasıl Gelişti?

Geçtiğimiz yıllarda hatırı sayılır müşteri kitlesi bulunan Windows Phone günümüzde ne durumda? Gelin sizlere bu işletim sisteminden söz edelim.

Microsoft markası adı altında geliştirilen pek çok işletim sistemi yer alıyor. Bunlar arasında masaüstü için geliştirilen Windows, mobil için geliştirilen Windows Mobile, gömülü sistemler için geliştirilen Windows Embedded, taşınabilir küçük cihazlar için geliştirilen Windows CE ve sunucular için bulunan Windows Server yer almakta. Bu işletim sistemlerinden birisi olan ve mobil cihazlar için geliştirilen Phone işletim sistemi, sunduğu pek çok özellik ile ön plana çıksa da Android ve iOS kadar kullanılmadı.

Windows Phone Hakkında Bilgi

Windows’un Phone işletim sistemine geçmeden önce Windows Mobile hakkında bilgi almak gerekiyor. Windows Mobile, PDA ve mobil cihazlar için geliştirilen bir işletim sistemi. İlk sürümü 2000 yılında Pocket PC 2000 şeklinde çıkan bu işletim sistemi, isim değişikliği sonrasında Windows Mobile 2003 olarak piyasada yer edindi. Son olarak 2010 yılında Windows Mobile 6.5 olarak bizleri karşılayan bu işletim sistemi, sonrasında yerini Windows Phone işletim sistemine bıraktı.

Windows’un Phone işletim sistemi ise 2010 yılından sonra geliştirilmeye başlanan bir işletim sistemi oldu. Daha modern arayüz ve daha iyi özellikler sunan bu yazılım, 2015 yılında son sürümü yayınlandıktan sonra piyasada yer almamaya başladı. Aslına bakarsak Microsoft, Nokia’yı satın alma girişimi sonrasında telefonlarda Nokia markası yerine Microsoft markasını kullanmak ve cihazda bazı değişiklikler yapmak gibi icraatları ile biliniyor. 2010’lu yıllarda ortaya çıkan Microsoft Lumia modellerini de biliyor olmalısınız. Bu modeller, her ne kadar modern arayüze sahip olsa ve diğer işletim sistemlerine göre farklı bir görünüme sahip olsa da yeterince başarılı olmadı.

Yaşanan bu olayların ardından 2015 yılından sonra bu işletim sistemi üzerinde geliştirmeler yapılmamaya başlanırken Nokia firması da tekrardan satılmış oldu. Microsoft, mobil sektörde yeterince başarılı olamasa da bu dönemden sonra başarılı olduğu masaüstü ve dizüstü işletim sistemlerine ağırlık vermeye başladı.

Windows Phone

Windows Phone Özellikleri

İşletim sisteminin sunduğu özelliklerden birisi farklı bir kullanıcı arayüzüne sahip olmasıydı. Görünüş olarak başlat menüsüne ve Windows 8 işletim sistemindeki portal kısmına benzeyen bu arayüzde canlı kutular yer alıyordu. Sağ üst kısımda saatin bulunduğu bu arayüzün arka planına duvar kağıdı eklenebiliyordu. Duvar kağıdı, saydam olan görüntülerin içerisinden geçerek güzel bir görünüme ev sahipliği yapıyordu. Canlı kutular, çeşitli bilgilerin güncel olarak gözükmesinde etkili oluyor. Örneğin mesaj geldiğinde bu kutu üzerinde görünebiliyor. Ayrıca canlı kutuların boyutu değiştirilebiliyor.

Windows Phone işletim sisteminin sunduğu bir diğer özellik sanal klavye desteği olarak yer alıyor. Sanal klavye desteği pek çok işletim sisteminde bulunsa da bu klavyede o dönemde yalnızca harfler, sayılar ve özel karakterler yer almıyordu. Bununla beraber kullanıcılar emoji ekleyebiliyordu. Bu da büyük bir kolaylık sağlıyordu.

İşletim sisteminin kendine özgü bir mağazası bulunuyordu. Günümüzde Microsoft Store olarak açıklanan bu mağaza sayesinde kullanıcılar pek çok uygulamaya buradan ulaşabiliyor olsa da artık bazı uygulamalar, mobil işletim sisteminin geliştirilmemesi sebebiyle desteğini çekmiş durumda.

İşletim sistemi, özellikle 2011, 2012 ve 2013 yılında ciddi bir paya sahip olsa da 2013 yılını dördüncü çeyreğinden itibaren düşüş sergilemeye başladı. 2011 yılından 2013 yılına hızlı bir şekilde yükselen Windows Phone işletim sisteminin sonrasında yaşadığı düşüş, işletim sisteminin sonunu getirmiş oldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu