Windows

Windows NT Özellikleri

Windows NT özellikleri ile beraber insanların internet üzerinde araştırmasını yapmış olduğu bir yapı. Gelin bu konuda sizlere NT’den bahsedelim.

Microsoft, 1975 yılında kurulan ve o günden bu yana gelişen bir teknoloji şirketi. 1985 yılında Windows 1.0 ile Windows serüvenini başlatan firma, günümüze kadar yeni sürümler ile ön plana çıkmaya başladı. En son Windows 11’i geliştiren Microsoft, bu işletim sisteminde Windows NT altyapısını kullanıyor.

Windows’un ilk sürümü olan Windows 1.0, Windows NT altyapısı ile geliştirilmedi. O dönemde kurum, DOS tabanlı olarak grafiksel bir işletim sistemine yer vermişti. Bu durum 90’lı yılların ilerleyen dönemlerine kadar devam etti. 90’lı yıllardan sonra ise daha modern bir altyapı kullanma kararı alan Microsoft, Windows NT’ye geçiş yapmaya başladı.

Windows NT Hakkında Bilgi

Windows NT, ilk olarak 27 Temmuz 1993 tarihinde Windows NT 3.1 sürümü ile ortaya çıktı. İşlemciden bağımsız olarak çalışan, çoklu işlem desteği sunan ve birden fazla kullanıcı desteği ile insanlara hizmet veren NT tabanlı işletim sistemleri, DOS tabanlı sistemlere göre önemli daha pek çok yenilik içeriyordu ve daha optimize çalışıyordu.

Aslına bakarsak Windows 3.1, DOS tabanlı olarak geliştirilmişti. Buna ek olarak Windows NT altyapısı ortaya çıktıktan sonra Windows NT 3.1 sürümü geliştirildi. Bu sürüm, Windows 3.1 ile oldukça benzer yapıda fakat NT altyapısını kullanıyor. Daha üst düzey işletim sistemi deneyimi sunmak adına geliştirilen bu yapı, Windows NT 3.1 sürümünün ardından Windows NT 3.5 ile beraber yoluna devam etti.

Windows NT özellikleri konusuna geçmeden önce biraz daha bilgi vermek istiyoruz. Windows NT 3.51 ve ardından Windows NT 4.0 sürümü ortaya çıktı. Bu sürümün ardından karşımıza Windows 2000, Windows XP ve Windows Server 2003 sürümleri çıkıyor. Windows 11 işletim sisteminin de Windows NT altyapısında bulunduğunu belirtmek gerekiyor.

Windows NT Özellikleri

Windows NT Özellikleri

NT, “New Technology” olarak açıklanabilir. Windows NT 3.1 sürümü ile başlayan ve son olarak Windows 11 sürümünün çıkmış olduğu bu yapı, daha modern yapıda işletim sistemi sürümleri geliştirilmek adına ortaya çıktı. Aslına bakarsak Windows NT olarak adlandırılan yapı, bir işletim sistemi çekirdeği. Yani Microsoft, DOS tabanlı sistemden kurtulup daha kaliteli bir işletim sistemi çekirdeği geliştirerek adını Windows NT olarak piyasaya sürmüş oldu ve sonraki işletim sistemlerini de bu çekirdek üzerinde yayınladı.

Bill Gates, Windows NT’nin geliştirildiği ilk zamanlarda yaptığı açıklamada yapının özellikleri hakkında “Windows NT, şirketlerin bilgi işlem konusunda daha başarılı olmasına imkan tanıyacak özelliklere sahip. Windows kullanıcıların ayrıcalıklı bir dünyaya girmesine olanak sağlayacak olan yeni çekirdek, verimliliği uygulamalar ile birleştirerek kaliteyi arttıracak. Daha güçlü ve daha performanslı bir şekilde insanlara yeni işletim sistemleri sunulabiliyor olacak.” sözlerini dile getirmişti.

Windows NT özellikleri arasında çoklu işlem zamanlayıcısı yer alıyor. Bu özellik sayesinde bazı işlemler zamanlanıp zamanı geldiğinde çalışabilecek. İşletim sisteminin sunduğu bir diğer özellik çoklu görev desteği oldu. Aynı anda birden fazla görev yapmak, kullanıcılar için önemli olabiliyor. O dönemde genellikle tek çekirdek işlemciler bulunduğu için çoklu görev sistemi, önemli bir yenilik olarak görülüyordu.

Kullanıcıların Windows NT özellikleri arasında bilmesi gerektiği diğer özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bütünleşmiş ağ işlemleri
  • Etki alanı sunucu güvenliği
  • OS/2 ve POSIX alt sistemleri
  • NTFS desteği
  • 32 bit ve 64 bit

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
gaziantep escort