Windows İşletim Sistemleri Neler? Nasıl Gelişti?
Microsoft markası tarafından geliştirilen Windows işletim sistemleri sunduğu özellikler ile beraber günümüzün en çok kullanılan modelleri olmakta.
Microsoft, 1975 yılında kurulduğu dönemden bu yana yazılım, oyun ve donanım üzerine yoğunlaşmış bir şirket. Şirket, 1985 yılından beri ise Windows işletim sistemi üzerinde duruyor. Windows 1.0 ile başlayan bu serüven artık Windows 11 ile devam ederken şu anda Windows 10, halen en popüler işletim sistemi olarak pozisyonunu koruyor. Peki Windows 11 işletim sistemi Windows 7 ve Windows 10 gibi bir anda popüler olacak mı yoksa Windows Vista ve Windows 8 gibi büyük bir yükseliş sergilemeyecek mi?
Windows İşletim Sistemleri
Windows’un İlk Dönemleri
Microsoft, öncelikle MS-DOS işletim sistemini piyasaya sürdü. Bu işletim sisteminin piyasada yer bulmasının ardından Windows 1.0’ı 1985 yılında pazara süren firma, Windows’un ilk sürümüyle önemli bir başarı yakalayamadı. Saat, MS-DOS, Reversi ve dosya sistemi gibi çeşitli özellikleri bünyesinde barındıran Windows 1.0’dan sonra Windows 2 ve Windows 3 ana sürümleri ortaya çıktı.
Microsoft, Windows 3.0 sürümünden sonra pazarda ciddi bir paya sahip oldu. Bu başarının nedenlerinden birisi işletim sisteminin özellikle ofis kullanıcıları için yeterli görüldüğü idi. Window 3.0 ile beraber tema daha sade hale gelirken özellikler eskisinden daha başarılı olarak müşterilere sunulmuştu.
90’lı yıllar ile birlikte Windows işletim sistemleri arasında masaüstüne sahip işletim sistemleri görülmeye başladı. Bu dönem Windows 95, Windows 98 ve Windows 3.51 gibi sürümler yer aldı. Büyük bir yenilik olan masaüstü ve başlat menüsünün yanı sıra Windows NT tabanlı işletim sistemleri de bu dönemde ortaya çıktı. NT sayesinde artık DOS tabanlı işletim sistemleri yerine NT tabanlı yazılımlara ağırlık veriliyordu.
Windows XP
Windows 2000 ve Windows ME gibi sürümlerin ardından nihayet karşımıza Windows XP çıkıyor. Windows işletim sistemleri arasında en popüler işletim sistemlerinden birisi haline gelen XP, özellikle teması, ses efektleri ve performansıyla oldukça başarılı sayılıyordu. Pazarda büyük bir rol oynayan Windows XP ile birlikte Microsoft, korsana karşı daha sıkı önlemler almaya çalışsa da yine de yeterince başarılı olamadı.
Tarihi Çöküşten Sonra Çıkan İşletim Sistemi: Windows 7
XP sonrasında karşımıza çıkan Windows Vista, tema açısından önemli yenilikler içerse de performans ve uyumluluk konusunda insanların eleştirmiş olduğu bir işletim sistemi olarak yer aldı. Bundan dolayı pazarda etkili bir rol oynamayan Vista’dan sonra Windows 7 bizlerle buluştu. Vista’ya oldukça benzeyen 7, bazı tema değişiklikleri ve daha iyi performans ile kullanıcılara sunuldu. 2009 yılında çıkan Windows 7 ile birlikte sanal disk desteği, dokunmatik ekran, çoklu çekirdek performansının arttırılması ve güvenlik açıklarının kapatılması gibi pek çok yenilik yer alıyor.
Windows 8, Windows 10 ve Windows 11
Windows 8 ve Windows 8.1 işletim sistemi 2012 yılında ayarlar uygulaması, metro olarak adlandırılan arayüz ve kaldırılan başlat menüsü ile biliniyor. Bu sebeple yeterince başarılı olmayan işletim sistemi sonrasında Windows 10 yenilenmiş başlat menüsü, çoklu kopyalama desteği ve bildirim paneli gibi yeniliklerle etkili bir şekilde büyük bir başarı elde etti. Bu başarının nedenlerinden birisinin ücretsiz Windows 10 kampanyası olduğu düşünülüyor.
Windows 11 ise çıkalı yaklaşık 1 yıl olmasına rağmen henüz %10 seviyelerinde dolaşıyor. Windows 10’un güncel olarak %70’e yakın pazar payına sahip olduğunu açıklayalım. Windows işletim sistemleri arasında Windows XP, Windows 7 ve Windows 10’un oldukça başarılı olduğunu dile getirebiliriz.