Teknoloji

WebSocket Nedir? Nasıl Kullanılır?

WebSocket nedir? Pek çok kişinin merak ettiği WebSocket hakkında bilinmesi gerekenleri bu yazıda derledik. Gelin hep beraber bu teknolojiyi inceleyelim.

İnternet, 90’lı yıllarda halka açık hale gelerek herkesin kullanabileceği bir yapıya büründü. O günden günümüze kadar gelişen teknolojinin de verdiği imkanlarla internet, araştırma yapmanın yanı sıra aynı zamanda kullanıcıların veri gönderebileceği bir yer haline de dönüşmüş oldu. Bu dönemde öncelikle form uygulamaları gelişerek insanların internet sayfası üzerinde veri alışverişi yapması mümkün hale geldi. Sonrasında ise dinamik web sayfaları üretildi. Dinamik sayfalara katkı sağlayan yapılardan birisi olan WebSocket, büyük faydalar içeriyor.

WebSocket Nedir? Özellikleri

Aslına bakarsak bu yapı, yeni bir teknoloji sayılır. 2008 yılında ilk sürümü yayınlanan bu yapı, ilk sürümü sonrasında kendini geliştirerek pek çok internet sitesinde kendine yer bulmaya başladı. WebSocket, AJAX benzeri bir yapı gibi aynı web sayfası üzerinde sayfayı yenilemeden işlemler yapmaya imkan tanıyan bir sistem sunuyor. AJAX ile arasındaki fark, AJAX’ın bağlantıyı açıp işlemleri tamamladıktan sonra bağlantıyı kapatması olurken WebSocket, bağlantıyı açık bırakarak işlemleri daha hızlı bir şekilde halleder ve istenildiği zaman bağlantı kapatılabilir.

WebSocket Nedir


JavaScript ve web programlama konusuna hakim olanlar aynı gün içerisinde WebSocket projesi geliştirme işlemine başlayabilir. Çünkü WebSocket, birkaç koda sahip. Bu kodlar, genel olarak iki sunucu arasında bağlantıyı sağlamak için kullanılıyor. Özetle WebSocket, iki sunucu arasında aracılık yapan bir yapı olarak düşünülebilir.

WebSocket nedir? Bu konu anlaşıldığına göre şimdi de olaylardan söz edelim. Bu teknoloji ile birlikte bizleri karşılayan olaylar arasında “open” olayı yer alıyor. Eğer bağlantı aktif hale geldiyse yapılacak işlemler bu olay üzerinde kodlanıyor. Bir diğer olay olan “message” ise sunucudan gelen bilgiler doğrultusunda işlemler yapmayı sağlar. “error” olayı, hata var ise hatayı paylaşırken “close” olayı ise bağlantı kapatıldığında gerçekleşecek olaylar için kullanılır.

Olaylar dışında iki adet metod yer alıyor. Bu metodlardan birisi olan “socket.send(data)” kodu, kullanıcılar sunucuya veri gönderirken kullanılması için bulunuyor. “Socket.close()” kodu ise bağlantıyı sonlandırma işlevi görüyor.

Bu Teknolojinin Kullanımı

WebSocket ile ilgili merak edilen konulardan birisi bu teknolojinin nasıl kullanılacağı. Öncelikli olarak web programlama ve JavaScript konusunda bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bunun yanı sıra bilinmesi gereken bir diğer şey WebSocket için gerekli sunucuyu kurmak. WebSocket, AJAX gibi web sayfası üzerinde çalışan bir yapı değil. Bunun için özel bir sunucu kurmak gerekiyor.

WebSocket sunucusu kurmak için birden fazla uygulama yer almakta. Kullanıcı ister Python kullanarak ister Node.js üzerinden WebSocket sunucusu yönetebilir. Web sayfası, WebSocket sunucusuna bağlanarak bu şekilde işlem gerçekleştirir. Özetle WebSocket sunucusu için Node.js gibi bir yapı üzerinden sunucu kurmak ve ardından web sayfası ile bu sunucu arasındaki bağlantıyı sağlamak gerekiyor. Dediğimiz gibi biz her ne kadar JavaScript tavsiye etsek de Python gibi farklı dillerle de bu iş yapılabiliyor.

WebSocket Kullanım Alanları

WebSocket nedir? Bu sorunun yanı sıra WS’nin kullanım alanları da araştırılan bir konu olarak bizlerle buluşuyor. Bu konuda verebilecek pek çok örnek mevcut. Örneğin bu sistem ile birlikte online oyun geliştirilebilir. WebSocket, AJAX’a göre daha yüksek performans sunduğu için akıcı oyunlarda bu sistem tavsiye ediliyor. Bunun yanı sıra şunlar yapılabilir:

  • Sohbet sistemi
  • Anlık güncellenebilen yorumlar
  • Canlı maç ekranı
  • Borsa sistemi
  • Birden fazla kullanıcının düzenleme yaptığı bir kod ekranı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
gaziantep escort