Teknoloji

PHP Özellikleri ve Tarihi

Birçok yazılımcı PHP özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir. Gelin bu konuda sizlere çeşitli bilgiler sağlayalım.

Günümüzün en çok kullanılan web tabanlı programlama dillerinden birisi olan PHP, sunduğu yapısı ile beraber beğenilen bir yazılım geliştirme dili. Çeşitli web uygulamalarını kolay bir şekilde kodlamanın mümkün olduğu bu dil, aynı zamanda şu anda pek çok popüler yazılımda da yer alıyor. Örnek olarak WordPress, MyBB ve XenForo yazılımlarını gösterebiliriz.

PHP Hakkında Bilgi

PHP veya bir diğer ismiyle PHP: Hypertext Preprocessor, özel bir web sunucusu gerektiren ve bu şekilde çalışan bir web altyapısı. İnternet sitesinde çeşitli işlemlerin arka planda yapılmasına olanak tanıyan PHP, büyük yazılımların profesyonel bir şekilde geliştirilmesine katkıda bulunuyor. C programlama dili ile beraber kodlanan ve çapraz platform desteğine sahip olan PHP için “.php, .phtml, .php4, .php3, .php5 ve .phps” dosya uzantıları yer almakta.

Ücretsiz bir yazılım dili olan PHP, sunucu makinesinde çalışır ve internet kullanıcılarına bu şekilde hizmet sağlar. PHP özellikleri konusuna geçmeden önce PHP’nin bazı avantajlarından söz etmek istiyoruz. PHP, hızlı bir dil olup aynı zamanda ekstra bir derleme ihtiyacı duymadan kod güncelleme desteğini sağlar. Yani yazılımcı, kodu güncelleyip hemen sayfayı yenileyebilir. Pek çok büyük yazılım ekibi tarafından da kullanılan PHP, kolay bir dil yapısı olmasıyla da hızlıca öğrenilebilir.

PHP Özellikleri

PHP’nin en büyük dezavantajı güvenlik açıklarına karşı koruma sağlamaması. Kullanıcılar, bazı fonksiyonlardan yararlanarak kendi güvenlik sistemini kendi sağlamalı. Örneğin SQL, JS veya dosya sistemi açıklarına karşı özellikle dikkat edilmeli.

PHP Özellikleri

PHP’nin pek çok özelliği bulunuyor. Bunlardan birisi veritabanı sistemine sahip fonksiyonları içerisinde barındırması. PHP’nin sağladığı veritabanı sistemleri arasında MySQL, MongoDB, SQLite3 ve SQLSRV gibi birçok yapı yer alırken kullanıcılar DBA, ODBC ve PDO gibi katmanlarla veritabanı üzerinde bağlantı kurabiliyor.

PHP’nin bir diğer özelliği olarak karşımıza form işleme özelliği çıkıyor. Kullanıcılardan veri almak için sıklıkla kullanılan form özelliği sayesinde form ile kullanıcıdan veri alınabiliyor ve bu veri işlenip kullanıcıya dönüş sağlanabiliyor. Form özelliğinin yanı sıra oturum özelliğinin de bilinmesi gerekir. Oturumlar ise tarayıcı üzerinde özel bir oturum açarak çeşitli verileri geçici olarak kaydetmeyi sağlar. Örneğin giriş sistemi bu şekilde yapılabilir.

PHP özellikleri arasında sizlere dosya sistemi özelliğinden de bahsedebiliriz. PHP, dosya sistemi işlevleri sayesinde dosya oluşturma, dosya yazdırma, dosya silme ve dosya boyutunu alma gibi pek çok fonksiyonu bünyesinde barındırıyor. Bu özelliklerin yanı sıra PHP’nin önemli özellikleri arasında şunlar da yer alıyor:

  • Sınıf yapısı
  • Fonksiyon oluşturma
  • Çeşitli güvenlik fonksiyonları
  • Çerezler
  • Dosya yükleme
  • Önbellek sistemi kurma
  • Görsel işleme
  • Ses işleme
  • Şifreleme
  • E-posta gönderme

PHP Kullanım Alanları

Kullanıcılar PHP özellikleri ile beraber harika kodlar yazabilirken kullanım alanları hakkında da bilgi almalı. Apache sunucusu ile beraber uyumlu bir şekilde çalışabilen PHP, Xampp gibi yazılımlarla hemen kurulabilir ve kullanıma başlanabilir. Bununla birlikte PHP ile beraber pek çok uygulama geliştirilebiliyor. Bunlardan bazılarını şu şekilde açıklayalım:

  • Forum kurma
  • Sohbet sistemi oluşturma
  • Web tabanlı çok oyunculu oyun yapma
  • Dinamik web sayfasına sahip bir yapı geliştirme
  • Video sitesi kodlama

PHP Tarihi

PHP özellikleri dışında PHP’nin tarihi hakkında da sizlere kısa bir bilgi vermek istiyoruz. PHP, ilk kez 1994 yılında Rasmus Lerdorf’un öncülüğünde geliştirilen bir dil oldu. Amacı, web sayfasını daha iyi bir şekilde yönetmekti. Rasmus, öncelikle sitenin ziyaretçi trafiğini kaydeden bir yapıya ağırlık verdi. Sonrasında ise web formları sistemiyle kullanıcılardan bilgi almaya başladı. Bu şekilde büyüyen PHP, resmî olarak 1995 yılında yayın hayatına başladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu