Otomobil

Otomobil Tarihi, Otomobiller Nasıl Ucuzladı?

Otomobil tutkunlarının araştırması gerektiği konular arasında otomobil tarihi de yer alıyor. Otomobiller hakkında bilinmesi gereken birçok şey var.

Otomobiller, ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla geliştirilmiş araçlar olarak tanımlanabilir. Önceden insanlar bir yerden bir yere giderken büyük çaba sarf ediyordu. Günlerce, belki de haftalarca yapılan yürüyüşler sonrasında hedefe varılabiliyordu. Ulaşımda devrim niteliğinde olan arabalar ortaya çıktıktan sonra artık bir yerden bir yere gitmek daha hızlı hale geldi. Günlerce yapılan yürüyüşler şu anda birkaç saatte tamamlanabilir vaziyette.

Otomobil Tarihi

Otomobillerin Ortaya Çıkışı

Otomobilleri araştırırken öncelikli olarak bu araçların nasıl ortaya çıktığını yani kökenini incelemek gerekiyor. Otomobil, yabancı dilde “kendi kendine hareket eden” şeklinde bir anlama sahip. Endüstri dönemi öncesinde ortaya çıkan bu kavram ile birlikte geliştirilen şeyler, otomobillerin öncüsü niteliğindeydi. İlk olarak 13. yüzyılda bu konuyla ilgili bir fikir öne sürüldü. Yazıda hızlı giden bir araç geliştirmekten bahsedildi.

15. yüzyılda at olmadan hareket eden bir aracın çiziminin yapıldığı da söyleniyor. 17. yüzyıla gelindiğinde ise minyatür şeklinde bir buharlı otomobil üretilir. Buhar üretildikçe tekerlekler hareket ediyor ve bu şekilde araç, ilerliyordu. Nihayet endüstri devriminin yapılmasıyla artık insanlar gerçek bir araba üretebilecek kapasiteye ulaşır.

Otomobil tarihi bu noktada ciddi değişimler yaşar. Sanayi Devrimi sonrasında ilk otomobiller piyasaya sürülür. Buhar kazanı ile birlikte çalışan bu otomobiller, oldukça yavaş ilerler fakat insanlar için o dönemde bu büyük bir buluş olur. İlk araçların saatte 4 km gibi oldukça düşük hızlarda gittiğini belirtelim.

20. yüzyıla kadar otomobiller daha da gelişir ve farklı modeller de müşterilere sunulur. Örneğin ilk modellerde otomobillerde devasa bir buhar kazanı bulunurken zaman ilerledikçe araçlar, daha küçük hale gelir. Özellikle petrolün işlenmesi ile beraber içten yanmalı motorlu arabalar ortaya çıkmaya başlar.

Seri Üretime Geçiş

Artık otomobil tarihi yeni bir devrim beklemeye başlar. 20. yüzyıla gelindiğinde otomobiller her ne kadar büyük bir gelişme olsa da artık daha farklı şeylerin yapılmasının zamanı gelmiştir. Çünkü arabalarda yaşanan sorunlardan birisi üretimin yavaş olması. Bir arabayı üretmek birkaç gün sürebiliyordu. İkinci Endüstri Devrimi olayında önemli bir rol oynayan seri üretim, bu yıllarda arabalarda kullanılmaya başlandı.

Otomobil Tarihi

Otomobiller üretilirken bir bant üzerinde yürüyerek aracın parçaları birleştirildi. Bu şekilde birkaç gün süren üretim aşaması birkaç saate indi. Bunun en büyük avantajı üretim maliyetinin ciddi oranda azalması oldu. Bu durum otomobil fiyatlarının ucuzlamasını sağladı ve insanların otomobil alım gücünü yükseltti.

Günümüzde Otomobiller

İnsanların otomobil tarihi ile ilgili merak ettiği bir diğer konu 20. yüzyıl ve 21. yüzyılda nelerin yaşandığı. Öncelikle otomobil sayısından bahsedelim. 1914 yılında dünya genelinde 500.000 civarında otomobil bulunuyordu. 1945 yılında ise bu sayı 50 milyonun üzerine çıkmayı başardı. 1975 yılına gelindiğinde araba sayısı 300 milyonun üzerine çıkmış oldu. 2000’li yıllardan sonra ise araç sayısında büyük artışlar yaşanmaya devam etti.

Hem hız hem teknoloji olarak ilerlemesini sürdüren otomobillerin en önemli alanlarından birisi elektrikli araçlar olarak yer alıyor. Aslına bakarsak elektrikli otomobiller, 19. yüzyıldan bu yana konuşulan bir konu idi. 20. yüzyılın ilerleyen dönemlerinde bu alanda ciddi bir çalışma gerçekleştirilirken 21. yüzyıl ile beraber elektrikli araçların kullanımında artış yaşanmaya başladı.

İnsanların otomobil tarihi ile ilgili bilmesi gerektiği bir diğer şey ilk otomobil yarışı. 1900 yılında otomobil yarışı düzenlenir. 554 kilometre mesafede düzenlenen yarışta araçların ortalama hızları saatte 60 km civarında yer alıyordu. Oldukça ilkel ortamlarda yapılan bu yarışlar, bu dönemdeki yarışların atası olarak bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu