Kripto Para

Gelecek Vadeden DeFi Projeleri 2022

Kripto para ve blockchain teknolojileri her geçen gün gelişmeye devam ederken gelecek vadeden DeFi projeleri çok sık araştırılmaya başlandı. Kripto para meraklıları için tüm detayları derledik. Şimdi ayrıntılara geçelim.

Kripto para sektörüne ilgi duyanların önemli bir kısmı DeFi teriminiz 1 kez de olsa duymuştur. Sektörde önemli bir yer tutan DeFi, son zamanların en çok araştırılan konularından biri haline geldi. Hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılar DeFi alanında inşa edinen projeleri adeta radarına aldı. Pek, bu kavram ne anlama geliyor? DeFi, “decentralized” ve “finance” terimlerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Dilimizde merkezi olmayan finans anlamına gelir.

Merkezi olmayan finans sistemleri, bankacılık kuruluşları vb. şirketler gibi otoritelere bağlı olmayan yapılardır. Bundan dolayı DeFi tabanlı coinlerde herhangi bir merkezi otoriteye bağlı değillerdir. Piyasa değeri açısından en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, tarihteki ilk DeFi projesidir. BTC, merkezi olmayan eşler arası ödeme aracı olarak hayata geçirilmiştir. Ayrıca DeFi sistemleri Ethereum’un ortaya çıkışıyla daha da fazla gelişmeye başladı.

Merkezi olmayan finans uygulamalarının önemli bir kısmı Ethereum blockchain üzerinde kurulmuştur. Ethereum ağı, tüm kullanıcılara binlerce işlemi merkeziyetsiz ve son derece güvenli bir şekilde yapabilme imkanı tanır. DeFi tabanlı coinler Ethereum ile birlikte çok daha hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Bahsi geçen finansal işlemler içerisinde kredi alma, kredi verme, kripto para borsaları, pazaryeri ve alışveriş gibi özellikler mevcuttur. Yani DeFi sisteminin temel amacı, geleneksel finans sistemindeki işlemleri daha hızlı, düşük maliyetli ve aracılara ihtiyaç duymadan yapabilmektir.

DeFi Ne İşe Yarar?

DeFi Ne İşe Yarar?
DeFi Ne İşe Yarar?

Küresel çapta pek çok insanın geleneksel finans sistemlerine rahatlıkla erişebildiği düşünülür. Ancak durum ne yazık ki böyle değildir. Aslına bakacak olursanız dünya genelinde 1.5 milyardan fazla birey, bankacılık kuruluşlarına erişmekte güçlük çekiyor. DeFi sistemleri işte tam da bu noktada devreye giriyor. DeFi, internet bağlantısı mevcut olan her bölgeden erişilebilir niteliktedir. Ayrıca merkezi otoritelerin müdahalesinden bağımsızdır. Birincil hedefi ise 1,5 milyardan fazla kişiyi bu merkeziyetsiz sisteme dahil etmektir.

DeFi, yani merkeziyetsiz finans sitemleri, finansal işlemlerden üçüncü taraf aracıları ve merkezi otoriteleri ortadan kaldırır. Yani herhangi bir firmaya ya da kuruma ihtiyaç duyulmaz. DeFi yapılarında meydana gelen hiçbir işleme ülkeler, hükümetler bankalar ya da başka kurum ve kuruluşlar müdahale yapamaz. Bu sayede finansal işlemler için daha güvenli ve özgür bir yöntem meydana geliyor.

Gelecek Vadeden DeFi Projeleri Nelerdir?

Gelecek Vadeden DeFi Projeleri Nelerdir?
Gelecek Vadeden DeFi Projeleri Nelerdir?

Merkeziyetsiz yapıyı benimseyen kripto para birimleri DeFi coin veya DeFi token olarak da geçmektedir. Bu alanda ön plana çıkan başlıca dijital varlıklar; Uniswap (UNI), Sushiswap (SUSHI), NEAR Protocol (NEAR), Cardano (ADA) ve Aave (AAVE) olarak bilinmektedir. Fakat gelecek vadeden DeFi projeleri bunlarla da sınırlı değildir. Güncel verilere göre kripto piyasasında 21.000’den fazla token bulunuyor. Bunlar her biri farklı teknolojilerle inşa ediliyor ve farklı hizmet alanlarına odaklanıyor. DeFİ alanIN da faaliyet gösteren yüzlerce token bulunuyor. DeFi tabanlı coinler oldukça kısa bir süre içerisinde piyasa değeri açısından önemli bir büyüme kaydettiler. Günümüzde bireysel ve kurumsal yatırımcıların çoğu, yatırım portföylerine bu token’ları eklemeye başladı. DeFi alanında göze çarpan kripto para birimlerinden bazıları şunlardır:

  • Uniswap
  • Sushiswap
  • Near
  • Cardano
  • AAVE piyasa değeri açısından en büyük defi coinler arasında bulunaktadır.

Böylece Gelecek Vadeden DeFi Projeleri 2022 konusuna ayrıntılı bir şekilde değinmiş olduk. Daha fazlası için bizi TAKİP etmeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu