Kripto Para

Ethereum Tarihi ve Özellikleri

Önemli kripto para birimlerinden birisi haline gelen Ethereum tarihi ile birlikte bilinmesi gereken bir kripto para olarak yer alıyor.

Günümüzün en önemli kripto parası olan Bitcoin, aynı zamanda en değerli kripto para birimi de olmakta. Yüksek değerinin yanı sıra piyasa hacmi her ne kadar son zamanlarda düşse de yine de liderliği elinde bulunduruyor. Bitcoin sonrasında en değerli kripto para birimi Ethereum olarak yer alıyor. Ethereum hakkında bilinmesi gereken birçok şey mevcut.

Ethereum Özellikleri

Ethereum, 30 Temmuz 2015 tarihinden bu yana geliştirilen ve Go, C++ ile Rust dillerinden yararlanan bir blok zinciri. Açık kaynaklı olan ve p2p yöntemi ile çalışan bu sistemin en önemli özelliklerinden birisi ERC-20 kod sistemine sahip oluşu. Bu yapı sayesinde kendi içerisinde bir ekosisteme sahip olan Ethereum, pek çok projeye ev sahipliği yapabiliyor. Ethereum altyapısı ile internette yer alan birçok proje ile karşılaşmış olmalısınız. Bu özellik sayesinde geliştiriciler, kendi kripto paralarını ve yapılarını kurabiliyor.

Windows, Linux, Mac OS, POSIX ve Raspbian işletim sistemlerinde çalışması mümkün olan Ethereum, hem 32 bit hem de 64 bit işletim sistemini destekliyor. Merkezî olmayan yapıda kullanıcılarına destek veren bu proje, son zamanlarda ciddi değer kayıpları yaşasa da aslına bakarsak kripto para borsasının genelinde böyle bir durum ile karşılaşılmış oldu.

Ethereum tarihi ile ilgili bilgiler vermeden önce birkaç özelliğinden daha bahsetmiş olalım. Vitalik Buterin tarafından geliştirilen blok zincirinin kripto para birimi olan Ethereum, ETH kısaltması ile birlikte borsada yer alıyor. Blok süresi 15 saniye kadar olan Ethereum, madenciliği ile de biliniyor. Madencilikte birbirine yakın oranlarda dijital paraların üretimi yapılıyor. Yani Bitcoin madenciliğinde olduğu gibi bir azalma söz konusu değil. Ayrıca Ethereum işlem ücreti, Bitcoin işlem ücretine göre ciddi anlamda daha düşük olarak yer alıyor.

Ethereum tarihi

Ethereum Tarihi

Kripto para birimleri, geçmişten günümüze kadar gelmiş olan pek çok tarihi olaya tanıklık eder. Bitcoin, önceki kripto para serüvenlerinden ders alarak anonim bir şekilde piyasaya sürülürken Ethereum kurucusu, anonim olmak yerine kendini de tanıtarak bu işe giriş yapar. Öncelikle Vitalik Buterin’in neden Ethereum ismini seçtiğini ifade edelim. Ethereum ismi, aslına bakarsak bilim kurgu romanlarından esinlenilerek ortaya çıkan bir ifade. Ether sözcüğünün isim içerisinde yer almasını beğeniyle karşılayan Buterin, Ethereum ismine hayran kaldığını açıkladı.

Ethereum tarihi ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer olay Ethereum kuruluş sürecinin nasıl başladığı. Buterin, bu işe başvururken Bitcoin yapısının kuramsal bir altyapı oluşturmaktan uzak olduğunu düşünerek yola çıkmış. Bildiğiniz üzere şu anda Ethereum altyapısı ile birlikte çalışan pek çok kripto para birimi bulunuyor.

2014 yılında Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio ve Charles Hoskinson’un destekleriyle başlayan bu proje, 2014 yılının Temmuz ayı ile beraber Bitcoin takas yolunun açılmasıyla devam etti. 2017 yılının Mart ayında 500’ün üzerinde kuruluş, Ethereum projesini desteklediğini duyurdu.

Ethereum tarihi ile ilgili anlatılması gereken bir diğer konu kripto para biriminin değerinin nasıl bir değişim içerisine girdiği. 2015 yılında 1 dolar seviyesine oldukça yakın olan Ethereum, 2017 yılına kadar ciddi bir değişim yaşamadı. 2017 yılında 10 dolar civarında bulunan ETH, bir süre sonra 400 dolara yaklaştıktan sonra düşüş sergiledi. 2018 yılında tekrardan artışa geçen Ethereum, bu sefer 1.400 dolara yaklaştı ve ardından büyük düşüşler ile karşılaştı.

2021 yılında tekrardan büyük artışlar ile karşılaşan kripto para birimi bu sefer 4.800 doların üzerine çıkmayı başardı. Böylesine ciddi bir artış sonrasında kripto para piyasasında gerileme meydana geldi. Ethereum, güncel olarak 1.800 dolara yakın bir seviyede hareket gösteriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu