Genel

Domates Meyve Mi Sebze Mi? 2023

Domates Meyve Mi Sebze Mi?

Domates meyve mi sebze mi? Domatesin ne olduğu kafa karıştırabilmektedir. Domates sebze olarak bilinen ancak meyve olan bir tarım ürünüdür. Domates birçok kişi tarafından sebze olarak bilinmektedir. Ancak bu durum tamamen yanlıştır. Domates hem çekirdekleri hem yetiştirilme biçimi ve ortaya çıkışına sebep olan etkenler göz önünde bulundurulduğunda meyve sınıfında yer alır. Dolayısıyla domatesin sebze olarak bilinmesi tamamen yanlıştır ve doğruyu yansıtmaz. Hem tohumu hem de çiçeğe yer vermesi sebebiyle meyve grubunda yer almaktadır. Domates tüketen birçok kişi domatesin sebze olduğunu düşünse de bu durum tamamen yanlıştır.

Domates Neden Meyve?

Domates meyve grubunda yer alan bir üründür. Farklı şekillerde rahatlıkla kullanabilen domates günümüzde meyve sınıfında yer almaktadır. Tarihin ilk dönemlerinden beri sebze olarak sınıflandırılır da yapılan incelemelerin ardından bu sınıflandırmanın yanlış olduğu ortaya çıkarılmıştır. Domates bir meyvedir meyve olmasına sebep olan farklı etkenleri vardır. Bu etkenler arasında çiçekten oluşması yer alır.

Toprakta büyüyen bitkiler arasında yer alsa da bir çiçekten oluştuğu için semere olarak kabul edilir. Aynı zamanda içerisinde tohumlarda bulunur ve tohumdan oluşması içerisinde tohumlara yer vermesi ve yeniden o tohumları ekilerek yeni domatesler ortaya çıkabilmesi de sebep olması sebebiyle de meyvedir. Domates sürdürülebilir meyveler arasında yer alır ve kendi çekirdeğinden artması ve yeniden toprağa ekilerek büyütülmesi mümkündür.

Ayrıca sağlık kurumları işletmeciliği bilgisi için tıklayınız.

Domates Nasıl Yetişir?

Domatesin budanması ve yetiştirilmesi esnasında hassas davranmak gerekir. Domates farklı şekillerde kullanılabilen meyveler arasında bulunmaktadır. Sebze olarak tanınmasına rağmen meyve olan bir bitkidir. Domates yetiştirmek isteyen kişilerin öncelikli olarak domatesi nerede yetiştireceklerini karar vermesi gerekir. Saksıda ya da doğrudan toprakta yetiştirilecek ise farklı şartlar altında ekim yapılması tavsiye edilir. Domates yetiştirmek için izlenmesi gereken adımlar arasında fideyi, toprağı ve gübreyi girift olarak kullanmak yer alır.

Domates Meyve Mi Sebze Mi?
Domates Meyve Mi Sebze Mi?

Domates yetiştiriciliği ile ilgilenen kişilerin su oranına da dikkat etmesi gerekir. Diğer meyve ve sebzelerin yanı sıra domates çok fazla su isteyen bir. Toprak ürünüdür. Dolayısıyla domates yetiştirmek isteyen kişiler bol miktarda fide sulaması yapmalıdır. Fide sulaması yapılırken her gün sulamaya da özen göstermek gerekir. Nem oranı düştükçe ve toprak kuru olmaya yaklaştıkça sulamanın tekrar edilmesini tavsiye edilir.

Domates Nerede Yetişir?

Domatesin yetiştiği yer arasında farklı iklim koşulları yer alır. Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Batı Karadeniz Bölgesinde domates yetişebilir. Domates, birçok meyvede olduğu gibi hassas özellikler taşımaktadır. Domates yetiştirmek isteyen kişilerin daha ılıman ve sıcak bölgeleri tercih etmesi gerekir. Bu sebeple de özellikle Ege Bölgesi ve Akdeniz bölgesi domates yetiştirmek için daha uygundur.

Türkiye’de yetiştirilen birçok domatesin büyük bir oranı Akdeniz bölgesine aittir. Akdeniz bölgesinde uygulanan seracılık gibi faaliyetlerden dolayı da domates burada daha rahat şekilde büyüyebilmek nedir? Ve aynı zamanda daha sıcak ve ılıman iklimlerde yapılan yetiştirme tarzlarından dolayı domatesin kalitesi de yükselir. Topraktan alınan verim son derece önemlidir. Sadece sulama tekniğine değil, aynı zamanda nem oranı ve toprak kalitesi gibi unsurlara da odaklanmak gerekir.

Domates Türleri Nelerdir?

Domates çeşitleri farklı sınıflardan oluşur ve her birinin özelliği farklıdır. Domates çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Çeri Domates: Bu domates türünün içinde yer alan su miktarı daha fazladır, aynı zamanda tek ısırık ile tutulabilecek büyüklüğe sahiptir. Çeri domatesin içinde yer alan vitamin ve mineral oranları diğer domates türlerine göre daha düşüktür.
  • Üzüm Domates: Çeri domateslere göre daha düşük boyutu vardır ve bunun da vitamin ve mineral arana çeri domateslere göre daha düşüktür. Bir tanesi 8 g olan üzüm domatesin kalorisi de oldukça azdır. Bu sebeple de özellikle diyet yapan kişilere üzüm domates tüketmeleri tavsiye edilir.
  • Roma Domatesi: Roma domatesi çevre domatese göre daha büyük yapıda bulunur ve içerisinde yer alan vitamin ve mineral oranları daha yüksektir ancak su oranı daha düşük olmaktadır. Diğer domateslerden farkı içerisinde eser miktarda lif bulunmasıdır. Daha çok tatlı bir tat bırakması sebebiyle farklı yemeklerde sos olarak tercih edilir.
  • Bahçe Domatesi: Birçok farklı renkten oluşabilen bu domates türü içerisinde sarı, yeşil ve kırmızı domateslere yer verir. Renkleri ve tonları farklılık gösterir ve diğer domateslere göre boyutu daha büyüktür. Aynı zamanda rengi mora yaklaşan bahçe domatesi türleri de bulunmaktadır.
Domates Meyve Mi Sebze Mi?
Domates Meyve Mi Sebze Mi?

Domatesin Yararları Var Mı?

Domatesin faydaları yüksek oranda lif ve vitamin içermesine bağlıdır. Domatesin içerisinde yüksek miktarda yarar gösterecek olan maddeler yer alır. Özellikle vitamin ve mineral dengesi açısından zengin bir katalog sunmaktadır. Domatesin yararları incelendiğinde şu unsurlardan bahsetmek mümkündür:

  • Kemiklerin güçlenmesini sağlar.
  • Kalsiyum oranı yüksektir.
  • Cilt lekeleri ve cilt üzerinde ortaya çıkan hastalıkların giderilmesinde etkilidir.
  • Mineral dengesi sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Domates tokluk hissi sağlar ve diyet için tercih edilen meyvelerden biridir.

Domates wikipedia için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
gaziantep escort