DirectX ve OpenGL Arasındaki Fark
Pek çok kişi için oldukça faydalı olan DirectX ve OpenGL, farklar ile merak edilen bir konu haline geldi. İki teknoloji arasında nasıl farklar bulunuyor?
Ekran kartı dendiğinde akla gelen teknolojiler arasında DirectX yer alırken buna ek olarak OpenGL teknolojisi de kullanıcıların kullanmış olduğu bir yapı olarak bulunmakta. Bu teknolojiler sayesinde kullanıcıların oyun oynaması veya grafik işlemleri yapması sağlanabiliyor. Peki bu iki teknoloji arasındaki farklar neler? Bazı uygulamalar veya oyunlar her iki teknolojiyi de seçenek haline getirebiliyor. Haliyle kullanıcılar da hangisini seçeceği konusunda kararsız kalabiliyor. Bu iki teknolojinin bazı farkları bulunuyor.
DirectX ve OpenGL Farkları
Öncelikle bu iki teknoloji hakkında bilgiler sunalım. DirectX, 30 Eylül 1995 tarihinden bu yana geliştirilmekte olan bir yapı. Microsoft tarafından geliştirilen bu teknoloji, oyun ve uygulamaların en iyi performansı almasını ve kaliteli grafiklere sahip olmasını sağlıyor. Bu kütüphanenin son sürümünün DirectX 12 Ultimate olduğunu ifade edelim. OpenGL ise 30 Haziran 1992 tarihinden beri geliştirilmekte olan ve son olarak OpenGL 4.6 sürümü ile bizlerin karşısına çıkan bir yapı olmakta.
İlk olarak platform karşılaştırması yapmak gerekiyor. DirectX, genellikle Windows ve Xbox platformları üzerinde yoğunlaşan bir API olurken OpenGL, açık kaynaklı bir sisteme sahip olup her platformda rahatlıkla kullanılabiliyor. Özetle OpenGL, çapraz platform desteğine sahip bir kütüphane.
DirectX ve OpenGL, kendi çapında bazı avantajlara sahip yapılar olmakta. Bir diğer karşılaştırma performans olarak yer alıyor. Performans konusunda söylenebilecek pek çok şey var. Kalite, yalnızca API’ler ile ölçülmez aynı zamanda yazılımcının kodladığı oyun veya uygulamaya göre de değişkenlik gösterebilir. Örneğin bazı yazılımlarda OpenGL bazılarında DirectX daha ön planda yer alabilir. Bunun sebebi kodlama farkı veya kullanılan diğer teknolojiler olabiliyor. Genel olarak DirectX’in performans konusunda daha iyi olduğu söyleniyor.
Bu iki teknoloji hakkında karşılaştırılması gereken bir diğer husus desteklenen dosya formatları OpenGL, “3ds ve 3d” model dosyalarını desteklerken DirectX, “c4d, max, obj, fbx, ma, 3ds, blend, 3dm” ve bunun gibi daha birçok model dosyasına yer verebiliyor. Bu iki dil ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer detay kodlandığı diller olmakta. Hem OpenGL hem de DirectX C ve C++ ile kodlanmış bir API.
Kullanıcılar DirectX ve OpenGL ile ilgili ray tracing yani ışın izleme teknolojisi karşılaştırmasını da bilmeli. DirectX, kendi bünyesinde ışın izleme konusunda bir teknolojiye sahip. Bu teknoloji ile beraber oyunlardaki gölgelendirmeler ve ışıklandırmalar daha gerçekçi bir görünüme bürünüyor. Yansımaları dahi daha kaliteli yapan ışın izleme teknolojisinin amacı, ışığı simüle ederek gerçekçiliği arttırmak. OpenGL üzerinde bu teknoloji bulunmadığı için yazılım geliştiricilerinin sistemi kendilerinin kodlaması gerekiyor. OpenGL ile beraber çalışan geliştiricilerin yazmış olduğu ışın izleme kodları mevcut. Performans konusunda DirectX’in daha başarılı olduğunu açıklayalım.
Kullanıcılar, hangi kütüphane ile kod yazmanın daha kolay olduğu sorusunu da sorabilir. Aslına bakarsak bu konuda kesin bir bilgi veremeyiz. Çünkü bu durum yazılımcının yeteneğine bağlı. Bazıları için OpenGL, bazıları için DirectX daha kolay gelebilir. Kullanıcı, her iki dil yapısını inceleyerek istediği seçimi yapabilir.
Son olarak DirectX ve OpenGL hakkında test sonuçları da paylaşmak isteriz. Yapılan pek çok grafik testinde DirectX’in OpenGL’den önde olduğu görülüyor. Kendi yapmış olduğumuz testlerde de böyle bir sonuca ulaştığımızı ifade edelim.