Kripto Para

Bitcoin Hakkında Bilinmeyenler (7 Şaşırtıcı Gerçek)

Bitcoin, bundan tam 15 yıl önce Satoshi Nakamoto rumuzlu gizemli bir geliştirici tarafından hayata geçirildi. O dönemlerde ne olduğu tam anlaşılmadı. Piyasaya sürüldüğünde yalnızca birkaç dolardı. BTC‘nin parlayışı, 2017-2018 döneminde gerçekleşti. O senelerde Bitcoin madencilik çiftlikleri, danışmanlık firmaları, global borsalar ve blogların sayısı bir hayli arttı. Günümüzde de durum farksız değil.

Bitcoin Hakkında Bilinmeyenler (7 Şaşırtıcı Gerçek)

Dünyanın dört bir yanından milyonlarca insan artık Bitcoin’in amacını ve işlevini biliyor. Bu teknoloji harikası token’ın kullanım alanı da her geçen gün genişliyor. Günümüz teknolojisi sayesinde BTC ile her alanda alışveriş yapabilir hale geldik. Bunun yanında Bitcoin, kripto para piyasasında %40 civarında bir pazar payına sahip. Aynı zamanda piyasa değeri açısından en değerli kripto para birimi olarak kayıtlara geçmiştir.

Bitcoin Hakkında Bilinmeyenler Listesi

Peki, Bitcoin hakkında bilinmeyenler sizce ne kadar fazla olabilir? Her gün haberlerde, bloglarda ve borsalarda gördüğümüz BTC’yi ne kadar yakından tanıyorsunuz? Bu içeriğimizde sizleri şaşırtacak bilgiler hazırladık. Şimdi listemize geçelim.

1- 2 Pizzaya kaç para verirsiniz?

Günümüzde 2 pizzaya ne kadar ödeme yapıyorsunuz? Florida’daki bilgisayar programcısı olan Laszlo Hanyecz kripto para tarihindeki ilk Bitcoin ödemesini gerçekleştirdi. Ancak sandığınız gibi 1 Bitcoin olmadığını belirtmek isteriz. Hanyecz, Papa John’s’tan iki pizza sipariş etti ve tam 10 bin BTC ödedi. Evet. Yanlış duymadınız. En ilginç olanı ise bunu yaptığına pişman olmadığını dile getirmesiydi. Bu ödeme günümüzde milyonlarca dolara denk geliyor. Laszlo Hanyecz’in BTC ödemesi Bitcoin hakkında bilinmeyenler listesinde ilk sıraya girmeyi hak etti.

2- Kaç evin enerjisini harcıyor?

Bitcoin, madenciliğe el verişli bir kripto para birimidir. Buna mining de denir. Mining, matematiksel formüllerin çözülmesini kapsar. Madenciler, BTC token ile ödüllendirilirler. Mining işlemleri hem bireysel hem de kurumsal şirketler için cazip bir kazanç kapısı haline geldi. Araştırmalara göre her BTC işlemi Amerika’da bir gün içinde dokuz evin enerjisine denk geliyor. BTC madencileri teçhizatlarını sürekli güncelleyerek bu enerjiyi her geçen gün daha da artırıyorlar.

3- Geri döndürülemez

Bitcoin’in çıkış amacı, bankacılık kuruluşları vb. finansal şirketlere olan bağımlılığı ortadan kaldırmaktır. Fakat BTC işlemleri maalesef geri döndürülemez niteliktedir. Bu durum, Bitcoin hakkında bilinmeyenler açısından büyük önem arz etmektedir. BTC token’ı bir kez gönderdiğinizde bir daha geri alamazsınız. Dolandırılsanız bile bu durum değişmiyor. Dijital varlıklara yönelik teknolojiler sürekli olarak gelişmesine rağmen süreç ulusal para birimlerindeki kadar kolay işlemiyor.

4- BTC sınırsız değil

Kripto para ve blockchain teknolojilerini yeni tanıyan bireyler genellikle BTC’nin sınırsız sayıda olduğunu düşünürler. Fakat durum böyle değildir. Bitcoin arz miktarı 21 milyon adet olarak sınırlandırılmıştır. Bu sınırlama, BTC henüz gelişim aşamasındayken tasarlandı. Ayrıca piyasada var olan Bitcoin’ler geçerliliğini 2140 senesinde yitirecek.

5- İllegal işlemler

Normal şartlarda Bitcoin gönderen ve alan kişilerin bilgilerine ulaşmak imkansızdır. Çünkü Bitcoin adresleri 34 alfa sayısal karakterden oluşur. Alıcıları bulmanın mümkünatı yoktur. O nedenle illegal işlemlerde çok tercih edilmektedir. Fakat borsalarda durum biraz daha farklı. Kripto para borsalarında gönderici bilgilerine ulaşılabiliyor.

6- Bitcoin’e FBI müdahalesi

Bundan seneler önce Federal Soruşturma Bürosu (FBI), dünya genelinde en büyük 5 borsadan biri olarak gösterilen Rusya merkezli BTC-e’deki fonların neredeyse yarısına el koydu. O zamanlarda borsanın 160 milyon dolarlık yatırım hacmine sahip olduğu belirtildi. İlgili borsanın yöneticilerinden biri olan Alexander Vinnik, ABD tarafından kara para aklama ve uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlandı.

7- Bitcoin’i kabul eden ilk üniversite

Bitcoin hakkında bilinmeyenler listemizin son sırasında bir eğitim kurumu bulunuyor. Bitcoin ile ödeme kabul eden ilk üniversite Güney Kıbrıs’taki University of Nicosia oldu. Kurum, harç ödemelerinde BTC’nin kullanılabileceğini belirtti. Teknoloji denildiğinde ilk akla gelen ülkelerden biri olan Japonya ise 1 Nisan 2017 itibarıyla BTC’i yasal ödeme yöntemi olarak kabul etti

Böylece Bitcoin Hakkında Bilinmeyenler (7 Şaşırtıcı Gerçek) konusuna ayrıntılı bir şekilde değinmiş olduk. Daha fazlası için bizi TAKİP etmeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu