Otomobil

Adblue Nedir ve Ne İşe Yarar?

Performans otomobil sürücüleri açısından önemlidir. Adblue ise son yıllarda yeni nesil otomobiller için önemli olduğu için daha fazla gündeme gelmeye başladı.

Otomobiller performans gösterirken aynı zamanda doğaya da bir takım zarar verirler. Özellikle dizel otomobillerin bu zararının daha fazla olması çözüm olarak adblue yakıtının geliştirilmesini sağlamıştır.

Peki adblue nedir ve tam olarak ne işe yarar?

Adblue Nedir?

Dizel otomobillerin doğaya saldığı zararlı gazların etkisinin azaltılmasını sağlamak amacıyla kullanılan egzoz sıvısına adblue denir. İçinde blue geçiyor olması bu sıvının mavi olduğu anlamına gelmiyor. Renksiz ve zehirsiz olan bu sıvı, % 67,5 oranında saf sudan oluşur.

Adblue emisyon sıvısı görevini üstlenerek egzoz gazında yer alan ve çevreye zarar veren azot oksit maddesinin azalmasını sağlar. Dizel araçların motorundan salınan yüksek sıcaklıktaki gazın üzerine adblue sıvısı püskürtülerek amonyağa dönüştürülür. Sıcaklığın etkisiyle beraber dizel yanma meydana gelir ve nitrojen oksit maddesiyle reaksiyona girer. Bunun neticesinde parçalanan atık su buharı zararsız nitrojen içermektedir.

 Adblue Ne İşe Yarar?

Adblue kullanmanın amacı yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi dizel otomobillerin doğaya zarar vermesini engellemek. Azot oksit salınımının engellenmesi için otomobillerde SCR sistemi bulunmaktadır. SCR filtresinin yetersiz kaldığı durumlarda SCR katalizörü ve adblue beraber çalışır.

Yapılan bu işlem neticesinde azot oksit gazının salınımı düşürülmüş ve hava kalitesi korunmuş olacaktır.

Adblue çözeltisinin kullanılabilmesi için araçta SCR sisteminin bulunması gerekiyor.

Adblue Faydaları Nelerdir?

Adblue sistemini kullanmanın sağlamış olduğu avantajlar şu şekilde belirtilebilir:

  • Hava kirliliğinin azaltılmasına yardımcı olur.
  • Azot oksit emisyonu düşürülür.
  • Aracın performansını artırır yakıt tüketimini dengeler.

Adblue Yakıt Tasarrufu Sağlar mı?

Adblue düzenli olarak uzun süre boyunca kullanıldığında araçta yakıt tasarrufuna neden olur. Yakıt tasarrufunun değeri aracın motor gücüne, ağırlığına sınıf ve beygir gücüne bağlı olarak değişir.

Adblue Nedir ve Ne İşe Yarar?
Adblue Nedir ve Ne İşe Yarar?

Genel olarak konuşacak olursak SCR sistemine sahip olan dizel otomobillerde yakıt tasarrufu oranı % 6 ile %8 oranında değişiklik gösterir.

Adblue Hangi Araçlarda Kullanılır?

Adblue sisteminin kullanılabilmesi için araçta SCR sisteminin bulunuyor olması gerekir. Yeni nesil dizel otomobillerin büyük bir bölümünde var olan bu sistem özellikle tarım makinesi, minibüs, kamyon ve otobüs gibi otomobil sınıflarında yer almaktadır. Şu an dünyada birçok araç markası bu sistemi kullanmaktadır.

Adblue Nerelerde Satılır?

Günümüzde küçük otomobillerde de adblue kullanılması bu sıvının benzinliklerde satılmasına imkan tanımıştır. Benzinliklerin yanı sıra internet ve süpermarketlerden de alınabilir. Benzinlikler pompa ile koyduğundan dolayı ve daha fazla satış yaptığından dolayı kutu olarak satılanlara göre daha uygun, fiyatlıdır. Adblue 1,5 litre, 5 litre ve 10 litre şeklinde satılır. Sürücüler ihtiyaca uygun miktarda satın alarak kendileri koyabilir.

Adblue sıvısını saklarken temiz, güneş ışığına doğrudan maruz kalmayacak yerlerde ve kapalı kutu içinde saklamak gerekir. Doğru şartlarda bekletildiğinde 1 sene boyunca kolayca saklanabilir.

Adblue Yakıtı Nasıl Doldurulur?

Adblue sıvısını satın aldığınız benzin istasyonlarından koydurabilirsiniz. Doldurma işlemini isterseniz kendinizde yapabilirsiniz.  Her 1000 kilometrede ortalama olarak 2 litrelik adblue sıvısının konulması gerekecektir.

Adblue Işığı Yandıktan Sonra Kaç km Gider?

SCR sistemine sahip olan otomobillerin panellerinde adblue ışığı bulunmaktadır. Bu sıvının azalması durumunda sürücünün uyarılması sağlanır. Uyarı ışığının yanmasından sonra ise sürücüler 2 bin kilometreye kadar yol gidebilirler. Ancak bu sürenin beklenmemesi sağlıklı olacaktır. Eğer adblue sıvısı araçta tamamen biterse yakıt püskürtme sistemi bozulur ve aracın yakıt tüketimi daha fazla artar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu