Windows 7 İşletim Sistemi Nasıl Popüler Oldu?
İnsanların severek kullandığı bir işletim sistemi olan Windows 7 işletim sistemi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için bu yazıda derlemiş bulunuyoruz.
1975 yılında kurulan Microsoft, 1985 yılı itibariyle Windows 1.0’ı piyasaya sürdü ve ardından yeni işletim sistemi sürümleriyle piyasada lider konumuna yükseldi. Windows 11 ile yoluna devam eden şirketin 2000’li yıllardan sonra bilgisayar kullanımının da artmasıyla en popüler sürümleri arasında Windows XP, Windows 7 ve Windows 10 yer alıyor.
Windows XP geliştirildikten sonra Windows Vista işletim sistemine yer verildi. Bu işletim sistemi, tasarım konusunda ciddi değişikliklere yer vermiş olsa da insanların Windows Vista’yı tercih etmemelerinin nedeni tasarımı değil, optimizasyon sorunlarına sahip olmasıydı. Özellikle yaşanan donanım uyumluluğu sorunları ve performans düşüşleri, insanları çileden çıkarıyordu. Microsoft, bu hataları telafi ederek Windows 7’yi güzel bir şekilde piyasaya sürmüş oldu.
Windows 7 İşletim Sistemi
Microsoft, 22 Temmuz 2009 tarihinde resmî olarak Windows 7’yi piyasaya sundu. Windows 7 işletim sistemi ile beraber bir önceki işletim sistemindeki pek çok sorun giderilirken daha stabil bir yazılım, kullanıcılarla buluştu. 22 Şubat 2011 tarihinde hizmet paketi alarak son kez güncellenen işletim sistemi, sonrasında daha küçük güncellemelere yer verdi. Artık günümüzde desteklenmeyen bir işletim sistemi olduğunu ifade edelim. Buna rağmen halen işletim sistemini kullanan bir kitle mevcut.
Windows 7’nin sunduğu özelliklerden birisi tema değişikliği olarak açıklanabilir. Daha farklı bir temaya sahip olan işletim sistemi, ağırlıklı olarak mavi tonlarında rengi kullanıyordu. Başlat menüsü ikonu, işletim sistemindeki diğer ikonların estetik duruşu ve görev çubuğu gibi pek çok tasarım, güzel bir şekilde yerleştirilmişti. Bazı kullanıcılar, Windows 11’de Windows XP veya Windows 7 gibi bir temanın olması gerektiğini düşünüyor.
Windows 7 işletim sistemi ile birlikte gelen yeniliklerden birisi XP modu oldu. Bazı uygulamalar, XP modunda kullanılabilir. Uyumluluk sorunları ile karşılaşmamak için kullanıcılar, XP modunu kullanarak Windows XP işletim sisteminden yararlanabiliyor ve bu uygulamaları sanal makine üzerinden kullanabiliyor. Bu özelliğin Windows 7 Ultimate ve Enterprise sürümlerinde olduğunu açıklayalım.
İşletim sistemine eklenen bir diğer destek sanal sürücü özelliği olarak bizlerin karşısına çıkıyor. Bu sürüm ile beraber kullanıcılar, sanal disk dosyasına tıkladıklarında sürücüye bağlanabiliyor ve içerisindeki dosyalara ulaşabiliyor. Bunun yanı sıra işletim sisteminde Aero yani şeffaf pencere özelliği de bulunuyordu. Bu da pencerelerin daha farklı bir görünüme sahip olmasına katkı sağlıyor.
Dosya şifreleme ve BitLocker gibi desteklere sahip olan işletim sistemi, 192 GB belleğe kadar ulaşabilirken işletim sistemi için çekirdek sayısında bir sınır belirtilmemiş durumda. Windows 7 işletim sistemi, aynı anda 2 işlemci ile beraber çalışmayı destekliyor. Bununla birlikte yazılımın imkanlar el verdikçe sınırsız uygulama çalıştırabilme desteği de yer alıyor.
Windows 7’nin Tarihi
Microsoft’un sunmuş olduğu işletim sistemlerinden birisi olan Windows 7’nin geliştirme süreci 2000’li yılların başına dayanıyor. Bu dönemde bir taraftan Windows XP geliştirilirken bir taraftan Windows Vista için çalışmalar yapılıyordu. Windows Vista, çıktığında yaşanan pek çok sorun, kullanıcılar tarafından tepkiye yola açmıştı. Yaşanan bu olaylar sonrasında şirket, yeni bir işletim sistemi geliştirme çalışmalarına başladığını duyurdu.
2008 yılının Ekim ayında Windows 7, adı ile birlikte açıklanmış olurken bu yıl içerisinde işletim sisteminin beta ISO dosyası, internet ortamına sızdırıldı. Yaşanan bu olayların ardından Windows 7 işletim sistemi için bir beta sürümü yayınlandı. Ardından Windows 7, resmî olarak piyasada yer bulmaya başladı.