Genel

Microsoft Tarihi

Önemli bir teknoloji şirketi olan Microsoft tarihi ile birlikte tanınması gereken bir firma. Gelin hep beraber bu şirket hakkında detaylı bilgi edinelim.

Günümüzün en popüler şirketleri arasında bulunan Microsoft, 1975 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Bill Gates ve Paul Allen’in ortaklığında kuruldu. Bill Gates, günümüzde her ne kadar komplo teorileri ile tanınsa da şu anda masaüstünde en çok kullanılan işletim sistemi Microsoft’a ait olan Windows işletim sistemi. Microsoft, geçmişten günümüze önemli yeniliklere katkı sağlayan bir şirket.

Microsoft Tarihi

Bill Gates, 28 Ekim 1955 tarihinde Seattle’da dünyaya gelen bir yazılım mühendisi. Paul Allen ise 21 Ocak 1953 tarihinde aynı bölgede doğan bir yatırımcı. 4 Nisan 1975 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin New Mexico eyaletinde bulunan Albuquerque’de kurulan Microsoft, ilk olarak bir evin garajında hizmet vermeye başladı. Şirket, o dönemde çeşitli yazılımlar geliştirerek kendi yazılımlarını müşterilere satmaya çalışıyordu. 70’li yıllar olmasına karşın o dönemde de korsan yazılım günümüzdeki kadar olmasa da yaygındı. Microsoft’un çıkardığı bazı yazılımların korsan uygulama olarak yayılması sebebiyle Bill Gates’in bu konuda uyarı paylaştığı biliniyor.

Microsoft’un o dönemde işletim sistemi macerasına henüz başlamadığını da açıklayalım. Microsoft tarihi, işletim sistemi serüveni ile beraber daha hızlı gelişiyor. IBM, 70’li yıllarda kişisel bilgisayar geliştirmek için gizli bir proje üzerinde çalışıyordu. O dönemde Intel’in işlemcilerini kullanmak için bu firma ile anlaşan IBM, Microsoft ile de anlaşma sağlayarak donanımlara sağlanacak yazılım konusunda Microsoft ile birlikte çalışma kararı aldı. Ortada bir sorun vardı. Microsoft’un herhangi bir işletim sistemi bulunmuyordu.

Microsoft Tarihi

Bundan dolayı farklı bir firmadan DOS tabanlı işletim sistemi alan Microsoft, bu işletim sistemini düzenleyerek MS-DOS olarak IBM’in kişisel bilgisayarlarında yer almasını sağladı. Bu şekilde ilk adımı atan şirket, sonraki dönemlerde Windows işletim sistemiyle karşımıza çıktı. Windows 1.0 ile başlayan macera bugün Windows 11 ile devam ediyor.

Günümüzde Microsoft

Günümüze kadar Microsoft Windows işletim sisteminin yanı sıra Xbox oyun konsolu, Microsoft Flight Simulator, Age of Empires ve mobil cihaz geliştirme konusunda da adımlar atan firma, bu sektörlerde Windows işletim sistemi kadar başarılı olamadı. Örneğin Microsoft’un Lumia faciasını birçok kişi biliyor olmalı. Şirket, Nokia’yı satın aldıktan sonra Nokia Lumia yerine Microsoft Lumia olarak modelleri yayınlama kararı aldı. Bu şekilde Nokia markası ortadan kaybolurken bu telefonlar, pazarda yeterince başarılı bir performans göstermedi. Bu sebeple Microsoft, bir süre sonra Nokia’yı devretme kararı aldı. Günümüzde Nokia, kendi telefon modellerini üretmeye devam ediyor.

Microsoft tarihi, daha pek çok olay ile bizlerin karşısına çıkıyor. Microsoft hakkında bilinmesi gereken bir diğer tarihi olay Minecraft oyununun satın alınması olmakta. Minecraft, 2009 yılından beri geliştiriliyor. Minecraft oyununun sahibi, stres sebebiyle ve oyuncuların baskısı altında kalmak istemediği için oyunu 2014 yılında Microsoft’a satma kararı alır. Oyunun 2,5 milyar dolara satılmasının ardından Minecraft oyununda hızlı bir gelişme meydana gelir. Oyunun kurucusu ise oyunu satma fikrinin sonrasında yanlış olduğunu düşünmeye başlar.

Microsoft’un günümüzdeki performansını incelediğimizde firmanın iyi bir ilerleme kaydettiği görülüyor. Masaüstü platformda Windows işletim sisteminin en çok kullanılan işletim sistemi olmasının yanı sıra 2022 yılı verilerine göre Microsoft’un elde ettiği gelir 198.3 milyar dolar olarak açıklandı. Net gelir ise 72.7 milyar dolar olarak yer alıyor. Mal varlığı 364.8 milyar dolar olarak ifade edilirken şirketin değerinin 165.5 milyar dolar olduğu söyleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
gaziantep escort